събота, 20 април 2024 г.

Христовата плащаница бе изнесена на Велики петък в катедралата „Св. Неделя“

Снимка: БГНЕС-архив

На Велики петък не се служи света литургия, тъй като в този ден Господ принася Самия Себе Си в жертва. Богослужебното последование се състои от Царски часове и вечерня, по време на която се изнася от олтара светата плащаница.

В столичния катедрален храм „Св. Неделя“ богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на патриарха, с когото служиха архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев – председател на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство и дяконите: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев и дякон Антоан Марков.

Молитвените и дълбоко затрогващи песнопения бяха изпълнени от д-р Стоян Малинов и от Ангел Младенов, секретар на Софийската митрополия, към които се присъединиха и служещите духовници.

По време на богослужбата от светия олтар с тържествена лития бе изнесена плащаницата, изобразяваща мъртвия Христос. След като шествието трикратно обиколи светия Кръст, поставен на Велики четвъртък в центъра на храма, пред него бе положена на специално подготвена маса (епитафиос), символизираща Христовия гроб, и погребалната плащаница.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп първи се поклони на светинята и благослови събралите се християни. С пастирски думи той се обърна към присъстващите, в които подчерта саможертвата на Господ Иисус Христос, Който е предал Себе Си на кръстна смърт, за да изкупи нашите грехове и отвори пред нас път към спасението.

След края на богослужбата и миряните започнаха да се покланят на Христовата плащаница, като изразяваха с това своето смирение, скръб и преклонение пред Спасителя. Те отнасяха със себе си надеждата за приближаващото Възкресение и китка здравец за благословение на дома.

Днешният Велики петък, или Разпети петък, е най-скръбният ден, в който възпоменаваме поруганието, страданията, смъртта и погребението на Господ Иисус Христос. Ден, в който всеки християнин, в едно с цялото творение, съпреживява смъртта и погребението на Богочовека с надеждата да станем съпричастни и на Неговото славно Възкресение за вечен живот, съобщават от Софийската митрополия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html