събота, 20 април 2024 г.

На съвместен брифинг ГЕРБ-СДС и „Промяната“-ДБ обявиха, че ще работят за обща законодателна програма

Снимка: БГНЕС

Двете най-големи парламентарни групи в 49-ото Народно събрание дадоха съвместен брифинг в парламента. ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ съобщиха, че изработват обща законодателна програма за първата сесия на парламента.

„След серията разговори с ПП-ДБ взехме няколко решения. Заедно изработваме програма за първата сесия на Народното събрание, която ще бъде обвързана с избора на председател на НС“, обяви председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Ще се сформират работни групи, които до вторник трябва да са готови с приоритетните законопроекти по предварително изготвен списък, който е готов и е част от законодателната програма на 49-ото НС. Сред тях да законопроектите, свързани с Плана за възстановяване, влизането в Шенген и еврозоната, съдебната реформа в частта за КПКОНПИ, НПК и домашното насилие.“Всяка от парламентарните групи демонстрира различен подход. Аз се радвам, че има възможност за диалог. Това е правилната посока да върнем нормалността“, каза Атанасова.

Тя за пореден път подчерта, че номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на 49-ото Народно събрание остава непроменена.

„Дали ще има правителство зависи от всички нас. Ние от ГЕРБ-СДС вярваме, че единственият начин България да излезе от кризата е чрез стабилно правителство и мнозинство, което да стои зад него“, каза Десислава Атанасова.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че целта е да се пристъпи поетапно към стартирането на елементите от парламентарната република.

„Започваме с уточняването на онзи необходим минимум, от големи национални задачи, по които всички сме съгласни. Това, че има съвпадение по тях не е никаква новина. Ние се опиваме да използваме тях като основа и да стартираме парламента поне за една сесия“, каза Иванов.

„Дали тези стъпки са първи стъпки, зависи от това дали ще може да направим втори и трети стъпки, а това никой още не може да каже“, заяви още той.

По думите му не може да се върнем към нормално парламентарно управление без да има излъчено правителство.

„Дали ще може да намерим сечение и с каква формула, не е предмет на днешната стъпка, която правим. Очевидно, че това е задача и цел, но не е нещо, което може да коментираме, бидейки отговорни за това, което се случва“, каза Иванов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html