вторник, 30 април 2024 г.

От „Спаси София“ предлагат пешеходни пътеки на кръстовището на Ларгото

Снимка: БНР

Пред граждани и медии екипът на „Спаси София“ представи предложението си за подобряване на кръстовището над метростанция „Сердика“ в столицата, съобщи БНР

“Ларгото е сърцето на града, но разделя северна и южната част на центъра. Подлезите принуждават хиляди хора всеки ден да катерят стълби, за да пресекат, а липсата на асансьори на най-натоварените изходи сериозно затруднява майките с колички и хората с намалена подвижност. Извиват се опашки от коли, които стоят в задръствания заради лошата организация на кръстовището. Затова с този проект искаме да решим всички тези проблеми”, обяви Борис Бонев, общински съветник от „Спаси София“.

От „Спаси София“ са направили транспортно проучване и предлагат реорганизация на лентите и светофара, така че да се даде приоритет на най-натовареното автомобилно движение в посока изток-запад, което формира над 60% от трафика там.

Проектът е входиран в Общината и включва: Три нови пешеходни пътеки за безопасно и комфортно пресичане; Реорганизация на лентите и светофара с приоритет най-натовареното автомобилно движение; Поставяне на трамвайни ограничители и пряка връзка между спирката и станцията на метрото.

Всички предвидени мерки са евтини и могат да бъдат осъществени в рамките на един месец, твърдят от „Спаси София“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html