петък, 19 април 2024 г.

Вежди Рашидов откри първото заседание на 49-ото Народно събрание

Снимка: БГНЕС

Вежди Рашидов откри първото заседание на 49-ото Народно събрание. В началото той направи проверка на кворума. В залата присъстват 235 народни представители, има кворум, обяви той и удари парламентарния звънец.

Антени.инфо припомня, че Рашидов даде началото и на предишния 48-и парламент, а по-късно беше избран за негов председател.

На днешното тържествено заседание новоизбраните депутати в 49-ото Народно събрание ще положат клетва в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

След това народните представители ще подпишат клетвените листове, а в пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

На първото заседание на 49-ото Народно събрание присъстват президентът Румен Радев, който ще направи обръщение към депутатите, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство, представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Гости на тържественото заседание са също президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев, предишните председатели на Народното събрание Огнян Герджиков, Борислав Великов, Георги Пирински, Михаил Миков и Димитър Главчев, и омбудсманът Диана Ковачева, президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов.

По традиция парламентарните групи ще направят изявления за приоритетите и намеренията си. След това ще се премине към избор на председател на 49-ото Народно събрание и на заместник-председатели. Първата политическа сила в НС – ГЕРБ-СДС, вече обяви, че ще номинира Росен Желязков за председател на парламента. „Възраждане“ също имат свой кандидат – Петър Петров.

Пред парламента протестират членове и симпатизанти на ПП „Народна партия „Истината и само истината“.

Новото Народно събрание се свиква с указ на президента Румен Радев след проведените на 2 април т.г. предсрочни парламентарни избори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html