Начало БЪЛГАРИЯ Лена Бориславова все пак ще стане депутат, поне за ден

Лена Бориславова все пак ще стане депутат, поне за ден

Николай Коцев

ЦИК няма да разглежда на днешното си заседание заявката на Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, че не желае да е дупутат в 49-ото Народно събрание.

Като първа точка днес членовете на ЦИК трябваше да вземат решение, с което да обявят Петър Георгиев Петров за народен представител в 24-ти МИР в София. Именно той трябваше да заеме мястото на отказалата се по-рано Лена Бориславова. Подобна точка обаче не бе включена в дневния ред и Бориславова, ще, не ще, трябва да е депутат поне за ден.

Това стана повод за нескрита ирония от страна на ГЕРБ.

Депутатът Георг Георгиев, който е и младежки председател на партията на Бойко Борисов, коментира злободневната тема във Фейсбук.

„Лена, никой не е над закона, макар да Ви е навик да нарушавате основния закон. Списъкът с избраните народни представители е обнародван в Държавен вестник и Вие сте избрана, считано от датата на провеждането на изборите, тоест 02.04. В случай, че не желаете да сте народен представител е необходимо да подадете оставка пред Народното събрание, която то да гласува. /Чл. 72, ал. 1 от Конституцията. Така че, утре в 10 часа, дали с Киро, или с Миро, трябва да пристигнете в НС за полагане на клетва и подаване на оставка“, написа Георг Георгиев в социалната мрежа. Цитираме го без редакторска намеса.

Според наш източник от НС, от ГЕРБ обмислят малка шега с Бориславова, а именно, при гласуването на оставката й да гласуват „против“, „въздържал се“, или просто да излязат от пленарна зала. Това обаче може и да са само злободневни вицове в ПГ на ГЕРБ-СДС и до такъв сценарий изобщо да не се стигне. Според друг кулоарен слух, Лена ще бъде принудена да обяви мотивите си и от парламентарната трибуна, преди да бъде освободена. „Ако не искаше да е депутат, да не се беше кандидатирала. Сега да обясни мотивите си пред Народното събрание“, категоричен бе източникът ни.

Според друга хипотеза, младата депутатка от ПП-ДБ просто иска да избегне шумотевицата около себе си. Тя стана обект на медийни атаки през последните няколко месеца, а сценаристите на Слави дори й посветиха неприлична песен, заради която тя заведе дело на шоумена.

Самата Бориславова обаче може да реши изобщо да не идва на първата учредителна сесия на парламента. При върлуващите неприятни вируси в страната в момента, няма да е трудно да си намери извинително основание.

Предстои да видим.

Припомняме, Лена Бориславова се отказа по-рано днес от депутатското си място, а мотивите й бяха, че иска да работи за местните избори наесен в „родната София“.