сряда, 24 април 2024 г.

Хиляди протестираха в Тбилиси срещу проруския режим в Грузия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди привъженици на опозицията се събраха снощи пред парламента в Тбилиси на фона на нарастващи критики към правителството, обвинявано в проруски авторитаризъм, предаде АФП. По призив на основната опозиционна формация, Единното национално движение (ЕНД), основано от лишения от свобода бивш президент Михаил Саакашвили, демонстрантите развяваха знамена на Грузия, Украйна и Европейския съюз (ЕС) зад голям транспарант „За европейско бъдеще“ .

„Да живее Миша!“, скандираха те, имайки предвид прозвището на Саакашвили, който излежава шестгодишна присъда за „злоупотреба с власт“ и чието здравословно състояние продължава да се влошава през последните месеци.

Демонстрантите настояват за „освобождаване на политическите затворници и прилагане на реформите“, изисквани от ЕС за предоставяне на Тбилиси на статут на кандидат за членство, каза председател на ЕНД Леван Хабеичвили.

Правителството на управляващата партия „Грузинска мечта“ е обвинявано, че хвърля в затвора опонентите си, кара независимите медии да замлъкнат, тайно си сътрудничи с Кремъл и се стреми да отвлече страната от ЕС, посочва АФП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html