вторник, 16 април 2024 г.

Нови масови протести срещу съдебната реформа в Израел

Снимка: БГНЕС

Хиляди демонстранти излязоха на антиправителствени протести в Израел въпреки терористичните атаки на Западния бряг и в Тел Авив, както и поредицата от ракетни удари, предаде ДПА.

Демонстрантите запалиха свещи и запазиха минута мълчание в памет на жертвите на нападенията.

В Тел Авив демонстрантите бяха облечени в черно и маршируваха с плакат, гласящ „Гневните бригади на диктатора“, визирайки плановете на крайно десния министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир за създаване на Национална гвардия.

Въпреки че ежеседмичният митинг продължи по план, предвиденото за по-късно протестно шествие беше отменено по искане на полицията, съобщиха организаторите.

Вече повече от три месеца Израел е разтърсван от масови протести срещу плановете за реформи на крайнодясното религиозно правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Със съдебната реформа правителството се стреми да ограничи влиянието на Върховния съд и да разшири правомощията на правителството. Наред с други неща, правителството ще получи повече правомощия при назначаването на съдиите, а парламентът ще може да отменя решения на Върховния съд с обикновено мнозинство.

Вследствие на масовото недоволство на гражданите, но също и в самото правителство и армията, управляващите отложиха реформите с няколко седмици.

По време на вчерашния протест организаторите в Тел Авив заявиха, че планират да почетат и паметта на жертвите на нападението с врязалия се в група пешеходци автомобил на крайбрежна алея в централната част на Тел Авив.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди в изявление, разпространено онлайн, нападенията в Тел Авив и на Западния бряг, както и ракетните атаки от Ливан и ивицата Газа.

ЕС осъжда изцяло тези актове на насилие, каза Борел за нападенията и добави, че това трябва да бъде прекратено.

Европейският дипломат разкритикува също така действията на израелската полиция в комплекса на джамията „Ал Акса“, щурмуван от израелски сили, които нападнаха палестински поклонници.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html