вторник, 16 април 2024 г.

29 млрд. долара дупка в руския бюджет за първото тримесечие

Дори при администрирания курс на рублата продължава да се обезценява спрямо западните валути.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Балансът на федералния бюджет на Русия достигна дефицит от 2,4 трлн. рубли (29 млрд. долара) през първото тримесечие на годината, тъй като Москва харчи повече, а енергийните приходи намаляват, обяви в петък финансовото министерство на страната, предаде Ройтерс.

През същото тримесечие на 2022 г. Русия отчете излишък от 1,13 трлн. рубли, но оттогава насам значителните разходи за военната й кампания в Украйна и серията западни санкции върху износ на петрол и газ удариха държавната хазна. Министерството на финансите спря да публикува месечни данни за изпълнение на бюджета през миналата година. Но въз основа на данните от петък Русия отчете излишък през март от 181 млрд. рубли, подобрявайки дефицитите от 821 млрд. рубли през февруари и 1,76 трлн. рубли през януари.

Държавните разходи са нараснали с 34% през първото тримесечие до 8,1 трлн. рубли, показват предварителните данни. Нарастващото военно производство и огромните държавни разходи обаче помогнаха на индустрията да отбележи подем, което смекчи негативното икономическо въздействие на войната в Украйна и на западните санкции. През март ръстът на разходите се забави, като се повиши с 4,2% на годишна база в сравнение със скок от цели 33,9% през февруари.

Общите държавни приходи пък са намалели с 20,8% през първото тримесечие в сравнение със същия период на 2022 г. до 5,7 трлн. рубли най-вече заради спад с 45% на енергийните приходи до 1,64 трлн. рубли, показват още данните на руското финансово министерство.

Москва разчита на приходи от петрол и газ, за да финансира бюджета си и е принудена да започне да продава част от международните си резерви, за да помогне за покриване на дефицита. Откакто Западът наложи таван на цените на руския петрол в края на миналата година, рублата също се срина, като в петък претърпя най-големия си дневен спад за тази година.

Руските власти посочиха, че дефицитът през 2023 г. няма да надхвърли 2% от БВП, но мнозина анализатори смятат, че ще бъде нахвърлено това ниво.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html