Начало БЪЛГАРИЯ ПП и ДБ потвърдиха, че няма да подкрепят правителство с участие на...

ПП и ДБ потвърдиха, че няма да подкрепят правителство с участие на ГЕРБ

Всички партии от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България” са взели решение, че няма да подкрепят правителство с мандат или участие на ГЕРБ. Това заяви категорично съпредседателят на „Промяната“ Асен Василев на брифинг на коалицията ПП-ДБ. Този път, за разлика от първия, на изявлението присъстваха и лидерите на ДБ Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов.

„Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ с първия мандат е на база ценности. Българските граждани трябва да са сигурни, че когато гласуват за нас, това, което обещаваме – ще го спазваме. Обединихме се, че ще работим по политики с всички партии”, добави Кирил Петков.

Петков добави, че ако от ГЕРБ не успеят да съберат подкрепа за първия мандат, от ПП-ДБ ще предложат състав на кабинет с втората папка.

Председателят на ДСБ (формацията е част от ДБ) ген. Атанас Атанасов обяви, че решението на Националното ръководство на партията е, че не могат да подкрепят правителство, „кадрувано от Бойко Борисов”.

„Ние сме коалиция на политически партии. Не сме орган за реабилитация или амнистия”, категоричен бе Атанасов. Все заяви, че са наясно, че гражданите искат излизане от политическата криза. Но аргументите им да не влизат в коалиция с ГЕРБ били много – „като се почне от Мишо Бирата и се стигне до българо-турската граница“, уточни Атанасов.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че коалицията има потенциал, въпреки че не постигнала желаните резултати на изборите.

„Трябва да бъде възстановена парламентарната република и управление в България. Големият въпрос е да има управление, но такова, което да реализира нашите приоритети на практика, не просто на думи. Ще продължим да смятаме, че това няма да може да бъде постигнато без дълбока съдебна реформа“, каза още Иванов.