петък, 19 април 2024 г.

Зърнарите отново ще блокират границата при Русе и Кардам

Снимка: БГНЕС

Българските зърнопроизводителите отново излизат на протест срещу безмитния внос на евтино украинско зърно у нас. С тежка техника земеделците ще блокират северната ни граница на две места – при Русе и Кардам. Този път протестът им е синхронизиран с румънските им колеги, които също подготвят блокади, съобщи БНР.

Трактори ще се наредят от двете страни на Дунав в знак на протест срещу евтиното украинското зърно ,което на практика блокира българското производство- казва новия председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

„Началният час е 10:00, а действията ни са координирани съвместно с румънските ни колеги, като те ще бъдат на отсрещната страна на границата, както и на още няколко места в Румъния.“

3,5 млн. тона българска пшеница и 1 млн. тона български слънчоглед, на обща стойност 4 млрд. лева – залежават в складовете в момента – казват от бранша. По данни на производителите от северна България след тридневните блокади на границата миналата седмица – трафикът на тирове с украинско зърно е станал още по-интензивен.

Заради протеста при граничния пункт „Дунав мост“ при Русе се очаква задръстването от товарни автомобили, пътуващи в посока Румъния. Протестът на зърнопроизводителите там ще започне в 10 ч и ще продължи около четири часа.

Ясно е, че зърнарите си гледат интереса, но е учудващо как при свръхпредлагане на пшеница и слънчоглед на пазара у нас нито хлябът поевтинява чувствително нито месото, защото от зърното се правят и фуражите, нито пък олиото. Друг е въпросът и защо нашите зърнопроизводители не търсят начин да продават продукцията си зад граница. Да не забравяме и, че над голяма част от европейските и държавните субсидии в земеделието у нас отиват именно към големите зърнопроизводители. Наскоро Еврокомисия гласува още 160 млн. евро за тази цел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html