сряда, 1 май 2024 г.

Николай Милков коментира разговора си с Антъни Блинкен

Николай Милков
Снимка: БГНЕС

По думите на Николай Милков разговорът му с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън е опит да се реактивира темата, свързана с необходимостта от предоставяне на заместващо въоръжение за България. Това коментира той по време на брифинг в Министерството на външните работи. Милков и Блинкън участваха в двудневната среща на външните министри от НАТО в Брюксел.

Относно искането за въпросното заместващо въоръжение Милков уточни, че по време на разговора с държавния секретар на САЩ, то не е било обсъждано в детайли. Външният ни министър бе категоричен, че ако се даде перспектива на този въпрос, той следва да бъде обсъждан от военните ведомства на САЩ и България.

„За нас беше принципно важно да подчертаем за пореден път, че България има нужда от заместващи способности поради изтичането на ресурса на много от въоръженията, които имаме в момента“, каза Милков. По думите му най-много са коментирани въпросите, свързани с МиГ-29, както и възможността за период от една или две години страната ни да няма заместваща способност.

„Това бе нещо, което Антъни Блинкън си записа, специално. Попита ме дали Департаментът по отбрана на САЩ е информиран и обеща да проследи въпроса“, каза Милков.

Министърът уточни, че евроатлантическите ни партньори от САЩ са наясно както кога изтичат ресурсите, така и по отношение на сроковете, коментира той въпросът с евентуалните срокове за предоставяне на заместващо въоръжение.

Министър Милков обобщи как е протекла срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО в Брюксел. Темата за руската военна агресия в Украйна и отговорът на алианса е била във фокуса на разговорите, отбеляза министърът.

Във връзка с участието ви в церемонията за приемането на Финландия в НАТО Милков посочи: „Надяваме се, че предстои в скоро време приемането и на Швеция в НАТО.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html