петък, 19 април 2024 г.

„Хюриет“: Избирателните урни в България произведоха нов вот

Снимка: Архив

Резултатите от предсрочните избори в България показват, че избирателните секции могат да бъдат възстановени преди края на годината. ГЕРБ и ПП очаквано се класираха на първите две места от социологическите проучвания. Проруската Възраждане стана третата партия, която не успя да увеличи гласовете на подкрепяното от Турция ДПС, пише турският в. „Хюриет“.

Публикуваме текста без редакторска намеса

От петите избори, създадена за две години в България, членка на Европейския съюз, не излезе ясна управленска формула. Докато турската партия Движение за права и свободи (ДПС) не постигна целта си, проруската партия Възраждане  увеличи гласовете си най-много. Победител в изборите стана е Алиансът на гражданите с демократични нагласи  за европейско развитие на България (ГЕРБ-СДС),  начело с бившия премиер Бойко Борисов.

Анти-НАТО 

Изчислено е, че консервативната ГЕРБ-СДС, която е получила 26,5% от гласовете при преброени 99% от бюлетините, ще изпрати 71 депутати в 49-ия парламент. Прозападният алианс „Продължаваме промяна – Демократична България“ (ПП-ДБ) спечели 69 депутати с 24,6 процента от гласовете. Възраждане,  която е анти-НАТО и ЕС, стана третата партия, като увеличи процента си от 10% на предишните избори до над 14%. С този резултат броят на депутатите се увеличи от 13 през предходния период до 38.

ДПС НЕ НАМЕРИ ТОВА, КОЕТО ТЪРСИ

Либералното ДПС събра 13 процента от гласовете, близо до предишните избори, но падна на четвърто място в парламента. Според прогнозата на държавната телевизия този мандат се очаква ДПС да бъде представено от 37 депутати. Партията имаше 36 места в 48-ия парламент. Освен тях още две партии преминаха 4-процентната бариера и имаха право да влязат в 240-членния парламент. България, с население от 6,5 милиона, не може да състави постоянно правителство от 2021 г., когато бившият премиер Бойко Борисов, обвинен в корупция, загуби поста си. След обявяването на окончателните резултати Борисов ще получи задачата да състави четвъртото си правителство. Но лидерът на ПП, завършил Харвард, Кирил Петков затвори вратата за работа с ГЕРБ, обект на протести, в които самият той участва.  В първата си оценка след срещата, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ще положат всички усилия за съставяне на правителство.

РУСКОТО ВЛИЯНИЕ СЕ УВЕЛИЧАВА

Въпреки че е член на ЕС и НАТО, влиянието на Москва се засилва в страната, която исторически има силни връзки с Русия. Близкият до Русия лидер на Възраждане Костадин Костадинов, в първото си изказване обвини Вашингтон в намеса във вътрешните работи на страната с думите: „Сформирането на правителство зависи от това колко активен ще бъде американският посланик“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html