сряда, 1 май 2024 г.

Николай Милков ще участва в Срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО

Николай Милков
Снимка: БГНЕС

Николай Милков ще участва в Срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО в Брюксел, Белгия, която ще се състои на 4 и 5 април, съобщиха от Министерството на външните работи на сайта си.

Очаква се по време на форума да бъдат обсъдени въпроси, свързани с руската военна агресия в Украйна и отговора на Алианса, вкл. практическата подкрепа за Украйна, както и подготовката на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 – 12 юли 2023 г.

В рамките на срещата ще се състои заседание на Комисията НАТО-Украйна на ниво външни министри, с участието на министъра на външните работи на Украйна. Предвижда се и заседание с участието на партньорите Япония, Южна Корея, Нова Зеландия, Австралия и на Върховния представител на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел, по време на което ще се обсъди задълбочаването на сътрудничеството на НАТО с тези партньори и с ЕС, в контекста на руската военна агресия в Украйна, както и глобалните заплахи пред сигурността.

Днес знамето на Финландия ще бъде издигнато пред централата на НАТО в Брюксел и така алиансът ще наброява вече 31 държави, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в навечерието на двудневното заседание на външните министри от военнополитическия съюз. Северната държава получи зелената светлина за присъединяването ѝ в Алианса в края на март, след като турският парламент ратифицира кандидатурата ѝ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html