петък, 29 март 2024 г.

Финландия утре влиза в НАТО

Знамето на скандинавската държава ще бъде издигнато пред главната квартира на Алианса в Брюксел.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Финландия утре влиза в НАТО и става пълноправен член на пакта, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от БНР.

Във вторник по време на първия ден от заседанието на министрите на външните работи на Алианса, в щаб-квартирата в Брюксел ще бъде издигнат флагът на Финландия до знамената на другите страни членки на НАТО, съобщи Столтенберг. „Това е историческа седмица. Утре ние ще приветстваме Финландия като 31-вия член на НАТО.  От утре Финландия ще бъде пълноправен член на Алианса. Тя ще участва във всички наши срещи, дейности, военни структури. И това ще стане утре, защото вече всички 30 страни-членки ратифицираха протокола за нейното присъединяване“, заяви шефът на пакта.

Миналата седмица парламентите на Унгария и Турция ратифицираха протокола за присъединяването на Финландия към НАТО, с което отпаднаха и последните пречки по пътя й към Пакта.

„Убеден съм, че скоро и Швеция ще стане член на Алианса, това е наш приоритет“, подчерта Столтенберг. Същевременно той отново заяви, че някои от опасенията на Турция, която заедно с Унгария отказва да ратифицира протокола за присъединяването ѝ на този етап, са основателни.

„Трябва да разберем, че когато Швеция, Финландия и Турция работят в тясно сътрудничество в борбата срещу тероризма, това помага на Турция в битката й, например, срещу ПКК, която се смята за терористична организация не само от нея, но и от Швеция, Финландия, съюзниците от НАТО и ЕС. Но това помага и на Швеция да се справи с част от организираната престъпност по нейните улици.“

Категорично съм убеден, че имаме взаимен интерес да решим тези въпроси, подчерта Столтенберг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html