сряда, 17 април 2024 г.

27 са откритите досега жертви на свлачище в Еквадор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

27 са откритите досега жертви на свлачището в град Алауси в централната част на Еквадор, съобщиха световните агенции. Това става ясно от предоставените от националната главна прокуратура на южноамериканската държава.

„Броят на загиналите в резултат на свлачище в Алауси е потвърден на 27 души“, се казва в изявление на ведомството, публикувано в Туитър. На мястото на катастрофата се провежда операция по издирване и спасяване. По данни на службата за управление на извънредните ситуации в страната към петък 67 души са били в неизвестност.

Свлачището засегна жилищни сгради през нощта на 26 срещу 27 март. Общо над 500 души са останали блокирани в зоната на бедствието. По оценки на Червения кръст са били разрушени или повредени 163 жилища.

През февруари службата за управление на извънредните ситуации в страната издаде предупреждение, че в района на Алауси съществува риск от разместване на земни пластове.

Междувременно властите в Еквадор обявиха извънредно положение в главното пристанище на страната Гуаякил и в други две провинции, засегнати от трафика на наркотици и престъпността, съобщи АФП.

Районът, в който е обявено извънредното положение, включва град Гуаякил и двата отдалечени града Дуран и Самборондон, както и западните провинции Санта Елена и Лос Риос, обяви президентът Гилермо Ласо в обръщение по радиото и по телевизията. Той не уточни продължителността на извънредното положение, което влиза в сила днес и ще включва полицейски час между 1:00 и 5:00 сутринта местно време.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html