петък, 19 април 2024 г.

България гласува, избираме 49-ото Народно събрание

България гласува. Днес избираме 49-ото Народно събрание в страната, след поредица от краткосрочни и разнолики парламенти, които не успяха да излъчат дългосрочно управление.

Секциите отварят врати точно в 7 часа тази сутрин. По закон, гласуването ще продължи до 20 часа вечерта. В случай, че има струпване на хора, които не са упражнили правото си на глас, изборният ден в определени секции може да продължи и до 21 часа.  Правилото важи и за вота в чужбина, но съобразено с местното часово време.

Днес ще гласуваме и с машини, и с хартиени бюлетини, по избор. Категорично обаче избираме само единия начин. В някои по-малки секции, в които няма машини, ще се гласува само с бюлетини. От ЦИК посъветваха да сгъваме хартиената бюлетина два пъти, а тази от машината  – един път, за да се запази анонимността на вота.

Агитацията, както и междинното обявяване на междинни резултати и проучвания по системата екзит пол са забранени.

По традиция МВР охранява изборния процес у нас. Тази година органите на реда ще са особено стриктни, заради бецпрецедентната кибератака срещу много училища в цялата страна. Вътрешният министър Иван Демерджиев гарантира, че няма опасност за гражданите и за вота. МВР предупреди да не носим обемист багаж в секциите за гласуване. Всякакви подозрителни предмети и обемисти багажи ще се проверяват от органите на реда, като това ще се прави деликатно, извън самите места за гласуване.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html