сряда, 1 май 2024 г.

Киевската полиция претърси дома на наместника Киево-Печорската лавра, подозира го в шпионаж

На фона на противопоставяне между украинското правителство и световноизвестния манастирски комплекс Киево-Печорска лавра в столицата на Украйна, полицията претърси дома на наместника на обителта митрополит Павло Лебид, предаде ДПА.

Те ми казаха с две думи, че съм заподозрян, че работя за Русия, каза митрополит Павло във видео, разпространено от руската държавна информационна агенция РИА Новости. Митрополитът каза, че е бил извикан за разпит и по обвинения в религиозна агитация и обида на украинския президент.

Павло отрича обвиненията, съобщава БТА.

Спорът за използването на манастира продължава от месеци. Украинското ръководство подозира управляващата манастира Украинска православна църква, доскоро подчинена на Московската патриаршия, в шпионаж и агитация в полза на Москва.

След руското нахлуване УПЦ се отдели от Московската патриаршия, но украинското правителство я обвинява в продължаващо сътрудничество.

Още през 2018 г. конфликтът между Русия и Украйна доведе до обособяването на Православната църква на Украйна, която е независима от Московската патриаршия.

Междувременно Киев отне правото на УПЦ да използва манастира. Монасите, които живеят там, трябваше да го напуснат на 29 март, но те отказаха.

По тази причина правителството в Киев е поискало издаване на съдебна заповед за изгонването им.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html