Начало ЛАЙФСТАЙЛ Хари иска държавна закрила за коронацията на Чарлз

Хари иска държавна закрила за коронацията на Чарлз

Съпрузите са готови да дойдат на церемонията, но само при определени условия

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл получиха официална покана за коронацията на крал Чарлз III преди няколко седмици, но още не са дали отговор дали ще присъстват. Церемонията е на 6 май и Хари трябва да побърза с решението си, защото знаменателното събитие е доста сложно за организация.

Въпреки че очевидно още се колебае дали да дойде, херцогът на Съсекс изяви цял куп претенции като условия за присъствието. Това е поредната игра на нерви между блудния син и кралското семейство, които са в напрегнати отношения. Ситуацията се влоши допълнително след излизането на автобиографичната книга на Хари „Резервен“, в която той разкрива скандални факти за Бъкингам. Стана ясно например, че Хари е в лоши отношения не само с баща си Чарлз, но и с по-големия си брат – принц Уилям.

Според близки до херцозите на Съсекс за тях е важно да присъстват на коронацията, защото осъзнават, че пълната изолация от кралското семейство не е в техен интерес и ще ги превърне в един вид „аутсайдери“. Ако не дойде на историческото за монархията събитие, което ще се гледа пряко от стотици милиони хора по телевизиите в цял свят, Хари само ще загуби.

Сега „лошото момче“ иска като задължително условие той и съпругата му Меган да са на балкона заедно с всички висши официални представители на кралското семейство. Скандалното е, че още преди три години те се отказаха от монархическите си привилегии, а сега настояват именно за такава. Хари и Меган искат децата им също да участват в коронацията. По-рано официални представители на Чарлз III отхвърлиха тази идея поради твърде младата възраст на Арчи и Лилибет и риск от непредвидимо поведение на хлапетата. Хари обаче излязъл с аргумента, че 4-годишният син на Уилям и Кейт Мидълтън – принц Луи, ще е важен участник в церемонията.

Освен това Меган Маркъл настояла членовете на кралското семейство да обърнат внимание на малкия Арчи, който ще навърши 4 годинки навръх тържеството на 6 май. Херцозите поискали и държавна закрила, защото се притеснявали за сигурността си.

Принц Хари бил твърд в исканията си и дори пожелал среща с Чарлз III и принц Уилям, за да обсъдят въпросите.

„Хари няма да дойде, ако почувства, че атмосферата ще е толкова токсична, колкото по време на празнуването на платинения юбилей на Елизабет II или погребението й. Той каза, че иска да се помири със семейството си и топката е у тях“, казва източник, близък до принца.