понеделник, 29 април 2024 г.

След зърнарите и лозарите решиха да протестират

През есента на миналата година лозарите също протестираха.
Снимка: БГНЕС

След зърнарите и лозарите решиха да протестират, съобщи БНР. Национално сдружение на българските лозари събира недоволните пред президентството, след което шествието им ще се насочи към министерството на земеделието с настояване да се предвиди ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор и десертните лозя.

Да се прилагат обективни и публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане на всички сектори в земеделието – това настояват недоволните лозари. Според тях Лозарския регистър трябва да бъде актуализиран, дигитализиран и публичен, а мерките за инвестиции в техника и иновации за лозарските стопанства трябва да бъдат работещи. Производителите на грозде искат още ефективно, компетентно и адекватно работеща администрация в полза на земеделските производители, както и компетентен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, който да се погрижи агенцията да си изпълнява функциите, а именно контрол в лозаро-винарския сектор в пряко взаимодействие с Агенция митници и приходната агенция.

Лозарите очакват от държавата стриктен контрол на качеството на произвежданото и продавано българско вино както и контрол на вноса на винено грозде и вино от други държави.

Протестиращите периодично зърнопроизводители срещу вноса на зърно и храни от Украйна се заканиха, че продължат да излизат по пътищата с тракторите си и след проведената вчера предизборна среща с президента Радев. След нея стана ясно, че България ще преговаря в Брюксел за промени в регламента на ЕС, позволяващ масов внос от Украйна, и ще настоява Евросъюза да позволи на България да въвежда антидъпингови механизми при пренасищане на пазара. България не може сама да наложи промяна на регламента на ЕС и за целта се водят разговори с други държави, които са засегнати от прекомерния украински внос, за да се излезе с обща позиция пред Брюксел.

Днес е последния от обявените тридневни протести, от утре зърнопроизводителите ще приберат машините, за да ги изкарат отново на 7 април в подкрепа на колегите си от Румъния, които са насрочили за тогава протестните си действия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html