понеделник, 29 април 2024 г.

Орбан: ЕС да изпрати мироопазващи войски в Украйна, Третата световна война е реална опасност

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че европейските лидери са близо до това да започнат да обмислят възможността „членовете на Европейския съюз да изпратят някакъв вид мироопазващи войски в Украйна“ и че светът „в момента е близо до тази линия. Войната в Украйна е „тревожна и опасна“ и че не е преувеличено да се каже, че има реална опасност от световна война.

Орбан добави, че „се вземат все повече решения за използването на по-нови и по-силни оръжия“, както и че „Западът изпраща на Украйна все по-модерно оборудване“. „Въпреки че, от една страна, може да звучи като преувеличение, когато някои европейски и американски лидери казват, че ако всичко продължи така, може да има Трета световна война, това е наистина реална опасност“, посочи Орбан.

Унгарският премиер добави, че войната става все по-кървава и брутална, но че броят на европейските държави и лидери, подкрепящи мира, не се е увеличил. „В същото време хората в Европа започнаха да говорят повече за прекратяване на огъня, мирни преговори, но броят на жертвите нараства“, добави той.

Орбан отбеляза, че предложението на Будапеща за разрешаване на кризата в Украйна се отнася до прекратяване на огъня. „Унгарският парламент ще приеме резолюция, която отразява нашата позиция, изискваме мир и прекратяване на огъня“, категоричен е Орбан.

Той добави, че унгарското предложение не е за вида на мирното споразумение, а че става въпрос само за прекратяване на огъня.

Трябва да се постигне прекратяване на военните действия. Човешки животи не трябва повече да бъдат губени. След като има прекратяване на огъня, се създават шансове за мирни преговори“, каза Орбан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html