Начало АКЦЕНТИ Папа Франциск беше приет в болница

Папа Франциск беше приет в болница

Папа Франциск беше приет в римската болница Джемели, за да се подложи на планирани по-рано прегледи, каза неговият говорител Матео Бруни.

В неделя 86-годишният глава на Римокатолическата църква се появи публично и изглеждаше, че се чувства добре. Папа Франциск страда от дивертикулит, инфекция или възпаление на дебелото черво, а през 2021 г. претърпя операция и част от дебелото му черво беше отстранено.

През последните дни дишането му беше затруднено, но не е с COVID-19, се допълва в изявлението. В информацията се уточнява още, че „инфецкията изисква няколко дни подходяща медицинска терапия“.

По-рано говорителят на Ватикана Матео Бруни информира, че папата е бил настанен в болница за „някои предварително планирани прегледи“.

„Папа Франциск е трогнат от многото получени послания. Той изказва своята благодарност за съпричастността и молитвите“, се казва още в изявлението.

Въпреки заболяванията си, папата остана активен и предприе пътувания в чужбина тази година. Той посети Демократична република Конго и Южен Судан през февруари.

През януари папата ръководи погребението на своя предшественик папа Бенедикт XVI, който беше първия папа, оттеглил се от векове насам заради здравословното си състояние.