понеделник, 29 април 2024 г.

Началникът са отбраната адм. Емил Ефтимов разговаря с офицери от Бундесвера за сигурността в Черно море

Адмирал Емил Ефтимов

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна днес в София с офицери от стратегическия курс на Командно-щабния колеж на Бундесвера на Федерална република Германия. Ръководител на групата от 13 обучаеми бе директорът на дирекция „Стратегически въпроси“ в колежа бригаден генерал Франк Пийпър. Гостите бяха придружавани от аташето по отбраната на Германия подполковник Матиас Пфайфер, посочват от Министерството на отбраната (МО) на своя сайт.

Ефтимов представи ролята, мисиите и задачите на Въоръжените сили, приноса на България към мисиите и операциите на НАТО и Европейския съюз, както и подкрепата, която Българската армия оказва за охраната на държавната граница и ограничаването на нелегалния трафик на мигранти. Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2022 г. беше одобрен вчера от Министерския съвет.

Началникът на отбраната запозна гостите с проектите за модернизация на Въоръжените сили и полаганите усилия за изграждането на съвременни и модерни формирования, които допринасят за националната и колективна отбрана. Адмиралът сподели предизвикателствата пред Въоръжените сили и нарасналите изисквания към тях, особено в условията на сложната среда за сигурност в региона.

Интерес предизвикаха темите за актуалната обстановка в Черноморския регион и произтичащите от войната в Украйна потенциални рискове и заплахи. Началникът на отбраната акцентира върху мерките на НАТО за засилване на възпирането и отбраната на Югоизточния фланг на Алианса. Той подчерта важността на многонационалната бойна група на наша територия, както и на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО, добавят от МО.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html