Начало АКЦЕНТИ Кьорфишеци, пропаганда и чисти безумия

Кьорфишеци, пропаганда и чисти безумия

 

Евелина Гечева за в. „Галерия“

И тазгодишната предизборна кампания ни затвърди впечатлението, че с политика у нас иска и може да се занимава всеки. Без значение какво е интелектуалното му ниво, професионалните му компетенции и менталното му здраве.

Кампанията не само че тече вяло, но е и изпълнена с пропагандни клишета. Отегчението е разбираемо и за политиците, и за избирателите. Вторите обаче носят цялата отговорност за този диалог проформа, защото не изискват конкретика от политиците и чакат те да задават дневния ред на обществото.

На този заспал фон с рязка маневра се вряза финансовият министър Росица Велкова, която обяви, че държавата всеки момент ще фалира. Икономисти припомниха, че в предишната предизборна кампания тя се е включила с подобни апокалиптични твърдения, но доста по-обрани като реторика. Отговорността за това сигурно си е лично нейна, но както знаем, служебното правителство се назначава от президента. Затова някои наблюдатели настояха Румен Радев да вземе мерки или поне Гълъб Донев, защото подобни изцепки в предизборно време са искра до буре с барут.

Министър Велкова се поправи с уточнението, че всъщност не е имала точно това предвид. Но кого ли обслужи паниката, която вся?

Заваляха един след друг коментари за еврозоната и то от хора със спорна финансова грамотност. Може да звучи като теория на конспирацията, обаче в същото време подписката на „Възраждане“ набъбна и нейният лидер се похвали, че вече има над 400 000 подписа. Това вече задължава новия парламент да я вкара в пленарна зала и да гласува дали да има референдум за „запазване на лева“, както го наричат инициаторите.

В социалните мрежи потекоха доста обвинения към тях, че са ангажирали за подписката прекалено груби хора, които не се държат учтиво и възпитано с гражданите, а ги притискат да се подпишат. Бяха публикувани и редица снимки. Отговорът на лидера Костадин Костадинов беше, че след като са събрани достатъчно подписи, отиваме на референдум. 

В изказванията му, както и в изявите на неговите съпартийци, не се чу нито един смислен финансов анализ на ситуацията. Атаките срещу приемането на еврото не бяха подплатени с факти за неговата скорошна гибел, а само с патриотарски фрази. От тях аудиторията разбра, че за нашето лошо благосъстояние са виновни САЩ и Европейският съюз. Но, колкото и да е невероятно, тази партия се очертава като трета политическа сила.

Тази подписка всъщност беше отлична идея за набиране на привърженици, не можем да отречем. У нас по време на кампания всеки издига какви ли не идеи. Някои партии, като тази на Слави Трифонов, правиха подобни акции точно с цел да наберат подкрепа, само че референдумът на шоумена се случи, преди да е готова партията му. Но пък дръпна избиратели точно с популистките си идеи.

И реши да направи римейк на сполучливия опит, като инициира подписка за друг референдум, този път за президентска република.

Колкото и да е фантасмагорична тази идея, тя бързо набра фенове. Дори сериозни политолози се изказаха по темата и не изключиха сбъдване на този сценарий, макар и след доста дълга процедура – ВНС, промени в Конституцията и т.н.

В интерес на истината трябва да отбележим, че този му референдум на Слави е по-изпипан от предишните. Достатъчен е бърз поглед в сайта на партия „Има такъв народ“, за да се впечатлим от добрата организация. Посочени са пунктовете, в които човек може да се подпише във всички големи градове. Направена е и бланка, която всеки може да изтегли и да ангажира други 10 души да се подпишат. Има и написани на достъпен език пояснителни текстове какво е референдум, как се организира, как се провежда, на какъв адрес могат да се пратят попълнените бланки по пощата.

Подобни разяснения досега не са давани от друга партия и човек трябва да е много преднамерен, за да не отчете заслугата на ИТН за политическото ограмотяване – както на младите, така и на по-възрастните избиратели.

Друг е въпросът с каква цел се прави това, кой стои зад идеята и кой би спечелил при евентуалната й реализация.

Формата на държавно управление всъщност е най-едромащабната тема, присъстваща в предизборната кампания. Останалите теми са такава еклектика, каквато досега не сме имали в никоя от кандидат-депутатските битки. Намесени бяха Щатите, Зеленски, Путин, Тръмп и дори Исус Христос.

По закон участниците в тази надпревара имат право на безплатни телевизионни диспути, в които да изразят вижданията си по ключови политически въпроси. Правото важи за всички, които са успели да се регистрират в ЦИК. А там им гледат само документите дали са изрядни. Няма никаква друга преграда между хората, носители на безумни идеи и държащи да ги реализират на политическата сцена, и горкия избирател.

За разлика от познатите ни до болка парламентарно представени партии, стоящите извън парламента са 90% екзотика, ако трябва да се изразим по-възпитано. Съвсем малко от тях са носители на някакви сериозни идеи и те по правило са били вече в голямата политика –  като НДСВ, ВМРО и няколко други подобни. Огромната част от извънпарламентарната навалица съставляват партии, регистрирани само заради възможността да вземат субсидия и лидерите им да сипят безумия в ефир, до който иначе няма как да се доберат. Тях никой не ги е чувал, но това изобщо не им пречи да си съществуват. И точно от тях могат да се чуят силни атаки срещу джендър идеологията, каквото и да означава това, Истанбулската конвенция и великите сили.

Неслучайно генералният директор на БНТ Емил Кошлуков отсече, че „предизборната кампания в медиите не бива да уврежда психичното здраве на нацията“. И въпреки това обществената телевизия е длъжна да дава трибуна на онези, които партиите изпратят. А те от своя страна са свободни да си говорят каквото си искат. И застрашават реално менталното равновесие на избирателя.

Ето една кратка подборка от ефирни шедьоври:

Министерството на икономиката е регистрирано в Търговския регистър на Щатите. 

Истината е Исус Христос и истината е този, който може, който е направил Небето и Земята, който ни дава всяка глътка въздух. Да обърнем внимание на него и на неговите ценности. Тогава вече нещата ще се оправят.

Емигрантският поток – знаете ли колко е по-дълбок замисълът на Сатаната? Атакуват християнските държави. Тоест Христос им е проблемът, само че няма да им се отвори парашутът. Защото Исус ще дойде на Земята, ще съди живите и мъртвите.

Целият свят лежи в краката на Лукавия. Живеем в една държава, която е купена и пленена от Дявола. Абе моля ти се бе, тия ни убиват с ваксини бе!