петък, 29 март 2024 г.

В Швейцария осъдиха четирима банкери за далавера с хора на Путин

Доказано е, че Сергей Ролдугин (вдясно) не е бил истинският собственик на средствата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Швейцария осъдиха четирима банкери за далавера с хора на Путин, съобщи БТА. Осъдените са помогнали на близък приятел на руския президент Владимир Путин да прехвърли милиони франкове през швейцарски банкови сметки, уточнява Ройтерс.

Четиримата бяха признати днес за виновни в това, че са помагали на концертиращия челист Сергей Ролдугин, наричан „портфейла на Путин“. Банкерите са трима руснаци, които работят в Цюрих, и швейцарец. Те помогнали на музиканта, който е кръстник на по-голямата дъщеря на Путин – Мария, да депозира между 2014 г. и 2016 г. милиони франкове в швейцарски банкови сметки.

Мъжете, чиято самоличност не може да бъде разкрита съгласно швейцарските ограничения за поверителност, бяха признати за виновни от окръжния съд в град Цюрих. Четиримата бяха осъдени да платят глоби в размер на стотици хиляди швейцарски франка, част от които, по швейцарския закон, може да им бъдат опростени, ако изпълнят определени условия.

Случаят показва как хора като Ролдугин са били използвани за параван за прикриване на истинските собственици на парите, се казва в обвинителния акт, видян от Ройтерс. В Швейцария банките са задължени да отказват или прекратяват бизнес отношения, ако са налице съмнения за самоличността на договарящата страна.

Четиримата банкери са помогнали на Ролдугин да управлява две банкови сметки в „Газпромбанк Швейцария“ в Цюрих, през които са преминали милиони франкове, без да извършат достатъчни проверки, посочва съдът. Обвинението твърди още, че мъжете не са направили достатъчно, за да установят самоличността на истинския собственик на средствата и е неправдоподобно това да е бил Ролдугин.

Според швейцарската прокуратура по делото става дума за около 30 млн. швейцарски франка (около 30,13 милиона евро – бел. ред.), въпреки че музикантът, който фигурира в швейцарския списък на санкционираните руснаци, няма регистрирана дейност като бизнесмен.

Самият Ролдугин е заявил по-рано пред в. „Ню Йорк таймс“, че със сигурност не е бизнесмен и самият той не притежава милиони, се казва в обвинителния акт. Музикантът беше сред десетките членове от вътрешния кръг на Путин, санкционирани от Запада, включително в Швейцария, след като през 2022 г. Русия нахлу в Украйна.

Според прокуратурата всички доказателства сочат, че Сергей Ролдугин не е бил истинският собственик на средствата. Банкерите не са спазвали правилата и затова трябва да бъдат наказани, посочва държавното обвинение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html