понеделник, 29 април 2024 г.

В гр. Баня протестират срещу запазването на архитектурното си наследство

Явно местните жители не искат да се запази автентичният вид на центъра градчето и парка им, а да имат възможност да се строи на воля.
Снимка: БНР

В карловското градче Баня ще протестират срещу запазването на архитектурното си наследство, съобщи БНР.

Днес се събират на общоградско събрание, на което ще обсъдят притесненията си и последващите си действия. Причината е идеята на НИНКН центърът, паркът и някои прилежащи сгради и терени в града да бъдат обявени за недвижимо културно наследство. Процедурата е в ход, очаква се експертен доклад, въз основа на който всякакви работи, променящи улиците и парка на града трябва да бъдат преустановени. Общинският съвет на Карлово вече взе решение да възрази срещу започнатата процедура.

Опасенията са, че ако намерението на института за културно наследство стане факт, ще се осуетят множество инвестиционни намерения, както и ще бъде пречка благоустрояването на града.

Общоградското събрание, на което ще се дискутира казусът, е насрочено за 18 часа в Младежкия дом. На него ще присъства кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, кметът на Баня Стамен Гешев, както и зам.-кметове и представители на общинската администрация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html