Начало АКЦЕНТИ Европокуратурата хвана на белгийски летища китайска схема за избягване на мита

Европокуратурата хвана на белгийски летища китайска схема за избягване на мита


Едно от летищата, където са засечени нарушенията е Лиеж.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Европокуратурата хвана китайска схема на белгийски летища за избягване на мита, съобщи БТА. Проведени са 10 разследвания и арестува четирима заподозрени в Белгия като част от операция срещу мрежа за митнически измами на летище Лиеж, съобщи белгийската новинарска агенция Белга. Предполага се, че мрежата е укрила най-малко 303 млн. евро от данък добавена стойност (ДДС), съобщи прокуратурата.

Полицейски служители претърсиха вчера складове и офиси на летище Лиеж и Зебрьоге, както и частни домове на заподозрени в Анс, Лиеж и Визе. Прокуратурата подозира, че китайски износители са създали сложна система за укриване на ДДС от внесените стоки. Предполага се, че те са използвали частни митнически агенции и значителен брой фирми „пощенски кутии“ (кухи фирми, регистрирани само с номер на пощенска кутия, бел. ред.) в различни страни от Европейския съюз (ЕС).

Белгийските компании са установили, че стоките, пристигащи на летище Лиеж, като например електроника, играчки и аксесоари, са били предназначени за други страни от ЕС с цел да се възползват от освобождаване от ДДС. За да се възползват от това освобождаване, те са използвали услугите на фирми „пощенски кутии“ във Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша и Испания. Предполага се, че в някои случаи са били използвани реални фирми, които не са били запознати с действията им.

Внесените стоки са се отивали при реални дружества в други държави от ЕС или са били продавани чрез онлайн платформи. Крайният потребител е заплащал пълната цена на продукта, включително ДДС, въпреки че ДДС никога не е бил деклариран или платен на данъчните власти. Системата е позволявала стоките да бъдат продавани с голяма печалба, заяви прокуратурата.