понеделник, 29 април 2024 г.

Две вериги пускат машини за приемане на амбалаж, но без заплащане

Засега у нас единствената екомярка е в търговията е амбалажът да се изхвърля в контейнерите за разделно събиране на отпадъци, но не ги има навсякъде.
Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Две търговски вериги с чужди собственици у нас днес официално пускат автомати за обратно приемане на пластмасови бутилки и кенове. Обаче не е предвидено парично „възнаграждение“. Това първата крачка за възраждане на депозитната система м България, съобщава БТА. Навремето у нас се обменяха при покупка на напитки на принципа „пълно за празно“ или се приемаха обратно срещу заплащане стъклени бутилки и бурканчета. Засега в България все още няма въведена система за парично насърчаване на гражданите да изпълняват политиките – нещо, което от години се е превърнало в обичайна практика за по-голямата част от населението на Европа.

В Западна Европа депозитна система е въведена за първи път през 1984 г. в Швеция, а най-новата функционира от миналата година в Латвия. През годините списъкът материали на опаковките, които се приемат, постепенно е разширен и магазините освен стъклени бутилки започват да приемат и опаковки от алуминий, стомана и PET пластмаса, а въвеждането на такава система става част от изискванията за управлението на отпадъците в Европейския съюз.

В България единна практика за събиране на опаковки от напитки в хранителните магазини няма, освен малки изключения, които го правят на доброволни начала с идеята да предадат събраните количества за рециклиране. Няма и действаща депозитна система, която да насърчи клиентите да връщат амбалаж, въпреки че страната ни също трябва да внедри своя система и е застрашена от санкции, ако не го направи. На национално ниво липсват законодателни разпоредби, които да задължат властите да въведат депозитна система и да включат в нея търговските хранителни обекти.

Същевременно в страна като Исландия, с население от 376 248 души (малко повече от населението на Пловдив – бел. авт.) депозитна система е въведена още през 1989 г., а седем години по-късно такава задейства и Финландия. Това стана известно от уебинар, организиран от платформата Reloop, в който представители на депозитните системи на двете държави разказаха как те функционират и пред какви предизвикателства са изправени.

Депозитната система във Финландия, която е въведена през 1996 г. и се управлява от организация „Палпа“ (PALPA). Заради по-голямото население (6 500 000 души) пунктовете за балиране и рециклиране в страната са 800. В компанията работят общо 14 служители, които се занимават основно с административна работа като счетоводството, а за останалото се наемат външни изпълнители, което според управата осигурява по-голяма гъвкавост в изпълнението на задълженията.

Финландската депозитна система работи с кенчета, PET бутилки и стъклени бутилки, които подлежат на рециклиране. Оборотът й е около 80 млн. евро годишно, а депозитите, възстановени на потребителите, са в размер на 350 млн. евро. Според финландското законодателство за управление на отпадъците всеки магазин, който участва в системата, трябва да приема опаковките от потребителите и да им изплаща депозит. Същото важи за павилионите и бензиностанциите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html