сряда, 24 април 2024 г.

ЕС планира санкции срещу молдовски олигарси свързани с Русия

Прокремълската опозиция в Молдова непрекъснато организира протести с цел да дестабилизира страната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС планира санкции срещу молдовски олигарси, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от БНР. Става дума за лица, обвинени в подпомагане на дестабилизирането на страната. По-рано Молдова призова ЕС да санкционира олигарсите, за които се твърди, че работят с Русия в опит да подклаждат насилие и да свалят правителството, като няколко държави от съюза подкрепиха тези призиви.

ЕК работи върху правната основа, която да позволи на ЕС да санкционира лицата, посочиха пред Блумбърг европейски служители, пожелали анонимност. Блокът се надява тази юридическа рамка да бъде въведена до юни, когато трябва да се проведе среща на върха на Европейската политическа общност в Кишинев, столицата на Молдова.

Междувременно балтийските държави призовават за още санкции срещу Беларус и Русия. Плановете на Русия да постави ядрени оръжия в Беларус са „отчаяни ходове“, предназначени да дестабилизират Европа, и съюзниците трябва да отговорят, като наложат санкции на Беларус, посочиха външните министри на Литва и Латвия. „ЕС и Г-7 трябва да наложат повече санкции срещу Русия и режима на Лукашенко и да затворят всички съществуващи вратички“, каза латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс в „Туитър“. „Това са отчаяни ходове на Путин и Лукашенко за създаване на нова вълна от напрежение и дестабилизация в Европа“, се казва в изявление на външното министерство на Литва и се добавя: „Литва ще призове за приемането на нови санкции“.

Според ръководителя на външната политика на Европейския съюз – Жозеп Борел, разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус „би означавало безотговорна ескалация и заплаха за европейската сигурност“. ЕС е готов да отговори с още санкции, посочи той в „Туитър“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html