понеделник, 29 април 2024 г.

Зърнарите следващата седмица с нови протести срещу вноса от Украйна

Вече повече от година след началото на Русия срещу Украйна българските зърнопроизводители продължават да протестират срещу решението на ЕС за безмитния внос.
Снимка: БГНЕС

Ефективни протестни действия от 29 до 31 март 2023 г. на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам, организират Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Те са изпратили писмо за своите намерения до президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и служебният министър на земеделието Явор Гечев. Единственото им искане е да не се удължава за България действието на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 г., касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна“, се казва в писмото.

Причина да се стигне до протеста е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители, вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна; тежката ситуация в сектор „Земеделие“, тъй като родните земеделски стопани са изправени пред реалната заплаха от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост; липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури; фактът, че пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите, направени за тяхното производство; пълните със земеделска продукция складове на зърнопроизводителите близо два месеца преди жътва, поради блокиране на местния пазар от интензивния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна и невъзможността за реализация на българската зърнена и маслодайна продукция.

Припомняме, че във вторник земеделският служебен министър Явор Гечев обеща да субсидира зърнопрозиводителите с 16 млн. евро от ЕК за пълните им хамбари. Това стана ясно след срещата му с протестиращите арендатори край свищовското село Горна Студена. По думите му, парите ще за компенсация на залежалата им продукция като допълнителна помощ за кризисното съхранение, и за нереализираното българско зърно след безмитния внос от Украйна. В България има големи количества украинско зърно и нереализирано българско. Към края на февруари у нас има общо 1,169 млн. тона повече от миналата година слънчоглед, пшеница и царевица, посочи Гечев. По думите му имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от миналата година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече. Това потвърждава тезата на държавата, че България страда повече от другите страни от ЕС от украинския внос на зърно, заяви земеделският министър Явор Гечев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html