понеделник, 29 април 2024 г.

Британец пътува до Киев на зъболекар заради по-ниски цени

Снимка: БГНЕС/Снимката е илюстративна

Британецът Ричард Хау (58) се опита да си запише час при зъболекар в Ели, близо до Кеймбридж, но тъй като трябваше да плати 1000 паунда за това в частна клиника, той се озовал  в Киев, пише “ Дейли мирър“.

Мъж със силен зъбобол отишъл в разкъсваната от война Украйна за лечение, след като му било отказано лечение за сметка на Националната здравна служба на Великобритания (NHS). „Това просто показва колко хаос има в денталната помощ в момента“, каза той .

Пътните разходи и разходите за зъболекар в Киев обаче са по-малко от половината от разходите, посочени от британските зъболекари. „Изпитвах много болка, но ми казаха, че няма начин да си запиша час в Национална здравна служба.

Уговорих си среща в Украйна веднага и за малка част от цената“, каза той. Хау пристигнал със самолет в Люблин, Полша, след което пътувал 13 часа с влак до Киев. Обратните му полети стрували £127 и той пътувал за £54 с влак.

Както заяви британецът, той трябваше да спазва полицейския час само от 23:00 до 5:00 сутринта. „Въздушните сирени се задействаха два до три пъти на ден, но местните вече бяха свикнали с това, така че бяха доста спокойни“, каза Хоу, добавяйки, че по улиците са разположени противотанкови отбранителни средства.

„Лудост е, че поканихме украинци да намерят убежище в Обединеното кралство, защото ако имат проблеми със зъбите си, нямат шанс да бъдат прегледани от държавен зъболекар“, заключи той. „Дейли мирър“ припомня, че повече от 70 деца на ден не могат да поправят зъбите си, поради липсата на зъболекари в британската Национална здравна служба.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html