понеделник, 29 април 2024 г.

САЩ поканиха 120 световни лидери за втората Среща на върха за демокрацията

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

САЩ поканиха 120 световни лидери за втората Среща на върха за демокрацията, , която е насрочена за следващата седмица, съобщи АП.

Поканени са и представители на 8 държави, които не бяха на първата среща на върха в Белия дом през 2021 г., според високопоставен служител на администрацията, пожелал анонимност. Новите участници са Босна и Херцеговина, Гамбия, Хондурас, Кот д’Ивоар, Лихтенщайн, Мавритания, Мозамбик и Танзания.

Очаква се във вторник, преди срещата на върха, украинският президент Володимир Зеленски да вземе участие в посветено на неговата страна събитие, заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Тази година срещата на върха ще се проведе в сряда и четвъртък. Съорганизатори ще бъдат правителствата на Коста Рика, Нидерландия, Южна Корея и Замбия. Първият ден от срещата на върха ще бъде във виртуален формат.

Според представители на Белия дом президентът Джо Байдън ще се стреми да изтъкне, че събитията от последната година са показали с пълна сила, че демократичното управление, основано на върховенството на закона и волята на управляваните, остава – въпреки честите си неуредици – най-добрата система за насърчаване на просперитета и мира.

Байдън първоначално предложи идеята за среща на върха по въпросите на демокрацията по време на кампанията си през 2020 г. и многократно е изтъквал, че САЩ и съюзниците им трябва да покажат на света, че демокрациите са по-добро средство за развитие на обществата от автокрациите.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html