събота, 30 март 2024 г.

Жандармерия охранява машините, в складовете се влиза след разрешение на ЦИК и проверка от МВР и ДАНС

Складовете, в които са машините за гласувате, се пазят от служители на жандармерията. В помещениеята се допускат само лица, които имат разрешение от ЦИК, а преди това са проверени от ДАНС и МВР. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Взехме решение, с което изменихме броя и местата на секциите извън страната. Заличихме секцията в Кралство Бахрейн, тъй като страната ни не е получила за откриване на такава там. Така секциите в чужбина ще са 737, каза още тя.
В страната са разкрити 12 771 секции, като 240 от тях са подвижни. Тази брой ще бъде не е окончателне, тъй като ще има секции в болници и други специализирани институции.
Избирателите с трайни увреждения могат да подадат заявление до 27 март в населеното място, в което живеят, и ще им се гарантира подвижна избирателна секционна комисия, съобщиха още от ЦИК.
ЦИК ще вземе отделно решение, за да разреши на кметовете на общини да отворят запечатаните помещения за изборите на 2 април, в които ще прибират изборните книжа и материали.
Пет социологически агенции са регистрирани, 3 международни организации с наблюдатели ще следят вота, както и 15 български организации са заявили желание за участие във вота. Според Матева видеонаблюдението няма да забави изборния процес.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html