петък, 19 април 2024 г.

Явор Гечев: Влиза нова наредба за контрол над цените на храните

Земеделският министър Явор Гечев обяви в Нова телевизия, че от днес влиза за обсъждане нова наредба, която ще осъществява наблюдение над веригата при търговията на храните. Така ще може да се проследи евентуалната спекула над високите цени при крайния потребител.

Тази наредба е част от мерките на Кабинета и тя не променя намерението за таван на цените.

Гечев твърди, че подобен регистър би бил много полезен по няколко причини. Едната е, в случай, че бъде получен сигнал за опасни храни, институциите да могат да изтеглят стоката от пазара до последния брой. Друго предимство, която изтъкна ресорният министър, е, че се улеснява контролът върху търговците.

Той обясни и как ще се бори държавата с нелоялните търговски практики. „Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да известяват преди това КЗП и КЗК за този по-голям марж”, каза Явор Гечев.

Той уточни, че по темата с тавана на цените тепърва предстоят срещи с представителите на хранителните вериги у нас.

Аграрният министър не скри, че има поскъпване на водата за напояване с между 15 и 300%, но подчерта, че ведомството, което ръководи, прави всичко възможно проблемът да бъде разрешен.

„Имаме много добра комуникация с организаторите на протеста и те много добре знаят нашата декларация, че ние не просто имаме желанието, а ще решим проблема, но първо трябва да се срещна с министъра на финансите. Намерили сме вътрешни резерви да компенсираме така водата, че да не се повишава повече от миналогодишната цена”, каза още Гечев.

Земеделският министър обяви също, че цената на краставицата пада.

„Може би ще е интересно на зрителите, но краставиците вчера на борсите в магазина, умишлено го казвам, за цена на едро струваха 3.20 лева. Това какво значи, цените в столицата бяха по-различни, това е аномалия, която почнаха да правят. Не е достатъчно все още, но се надявам тази цена все още повече да се нормализира, защото краставиците са малко въпрос на аномалия поради други и други причини. Ако изкупната цена на краставиците е 3.20 лева, а надценката при продажба е 20-25 %, вие ще трябва да си представите изкупните данни в КЗП“, допълни  Явор Гечев.

Явор Гечев успокои, че кражбите от дезинфекция на границата са свършили и повече няма да се плаща за дезинфекзция на колата  по 10 лева.

„Анализирахме, че в момента обстановката за болести, които идват от Турция, не е голяма, и спряхме цялата дезинфекция, която се правеше, мисля, че от 15 години. Дезинфекцията се извършва само тогава, когато има пряка опасност и данни за болести, а данните в момента са такива, че няма нужда от дезинфекция. Друг е въпросът, че тази дезинфекция първо трябва да ефективна и след това трябва да не е услуга, от която се печелят огромни пари. Дезинфекция се прави, когато има нужда. Ако няма нужда, дърпаме шалтера, както сега направихме“.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html