петък, 29 март 2024 г.

Трагикомедия в няколко действия: Скандалът с Народния театър влиза в съда

Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

Николина Александрова

В трагикомедия, ама не на сцената, а в реалния живот се превърнаха неразбирателствата между актьори, режисьор и директор в Народния театър. След взаимни обвинения за политически вмешателства в театъра между Александър Морфов и директора Васил Василев, последва освобождаването на Морфов.

Васил Василев: Човекът Морфов може да е уволнен, творецът Морфов никой не може да уволни

Това предизвика протести от страна на актьори и призиви за освобождаване на директорът на Народния театър. През медиите летят обвинения и обиди.

Сашо Морфов: Народният театър сега е като районно полицейско управление

Евгени Будинов: За лъжливия морал, морал зад тъмни очила на Александър Морфов

След първо действие, с основни действащи лица: режисьор, ПР, „врата“, станахме свидетели на второ действие – уволнения, последва трето, което можем да обобщим с няколко думи: площади, протести, обиди. Резултат особено голям няма, обогатяват се само декорите и действието се пренася в съда.

Ицо Хазарта към Васил Василев: Няма по-лесен начин народът да те нарече „мушмула“

В Софийския районен съд са образувани две дела съобщи „Лекс“. Първото е по иск на актьора Валери Йорданов срещу директора Васил Василев. Йорданов твърди, че здравословното му състояние сериозно се е влошило, след като научил, че е започнала проверка срещу неговия „духовен баща“ Александър Морфов.

Валери Йорданов след уволнението на Морфов: В казарма изкуство не се прави

Заради това той е завел дело за претърпени неимуществени вреди и претендира обезщетение от 10 000 лв. Засега е предявил частичен иск за 1000 лв. Второто дело е заведено от директора на театъра, който се почувствал обиден от изказване на актьора Камен Донев, който в интервю пред бТВ нарича Василев „мижитурка“, „човечец“ и казва, че „не е читав човек“. Директорът на Народния театър настоява Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв за причинени неимуществени вреди.

Далеч сме от анализи и критики за мизансцена, но зрителя остава с горчивото предчувствие, че епилогът ще е след 2 април.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html