вторник, 16 април 2024 г.

Стресът на работното място повишава риска от сърдечно-съдови заболявания

Стресът на работното място повишава риска от сърдечносъдови заболявания, посочват от КНСБ.
„Дългите часове работа (55 часа на седмица и повече) водят до 1,1 пъти по-висок риск от сърдечно-съдовите заболявания и 1,3 пъти по-висок риск от инсулт в сравнение с работещите по-малко часове“, подчертават от КНСБ.
Изследвания показват, че при повече от 5 години работа на смени се наблюдават 1,07 пъти по-висок риск от сърдечносъдови заболявания за всяка допълнителна година работа. Нощните смени в дългосрочен план се свързват с 1,1 до 1,2 пъти по-голям риск от предсърдно мъждене и коронарна болест на сърцето.
Приблизително половината европейски работници смятат стреса за обичайно явление на своето работно място, на което се дължи почти половината от всички загубени работни дни.
Признаците на стрес са: човек се чувства разстроен, чувство на страх, безпокойство, паника, учестен пулс, сухота в устата, главоболие, проблеми със съня и др, допълват от КНСБ, като се позовават на информация на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа.
Освен стреса на работното място в основата на сърдечносъдовите заболявания е и неблагоприятният начин на живот, като тютюнопушене, употреба на алкохол, наркотици, липса на физическа активност и други, ускоряващи атеросклерозата и метаболитната дисрегулация, допълват от КНСБ.

Наскоро Евростат обяви тревожна статистика, според която през 2020 година в ЕС България е страната с най-висок дял на смъртни случаи, дължащи се на сърдечносъдови заболявания – 61% от всички починали.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html