сряда, 24 април 2024 г.

Еманюел Макрон защити пенсионната си реформа, която рабунтува французите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви в сряда, че е необходим изключително непопулярният нов закон, който повишава възрастта за пенсиониране и подчерта, че той ще влезе в сила до края на годината.

Макрон заяви, че реформата „не е лукс, не е удоволствие, тя е необходимост“, като подчерта, че се надява тя да влезе в сила до края на годината, предаде БНР.

Посочвайки, че „не съжалява“ за предложената от него пенсионна реформа, той обаче добави, че иска да подобри напрегнатите отношения с профсъюзите и да ги включи повече в бъдещи реформи по теми, включително преквалификация за тези, които заемат тежки работни места.

„Мислите ли, че ми харесва да правя тази пенсионна реформа? Не!“, каза Макрон в интервю за френските телевизии TF1 и France 2 TV. „Но няма сто начина за балансиране на сметките. Тази реформа е необходима“, добави той.

Докато правителството прокарваше в парламента пенсионната реформа, протестите срещу законопрокета, удължаващ възрастта за пенсиониране с две години до 64 години, събра огромни, мирни тълпи на митинги, организирани от синдикатите.

Но след решението на правителството да заобиколи гласуването му в парламента през миналата седмица, спонтанните протести в Париж и на други места доведоха до подпалване на кофи за боклук и барикади всяка вечер на фона на сблъсъци с полицията.

Протестиращи в сряда блокираха гари в южните градове Ница и Тулуза, посочва Ройтерс.

Това, наред с непрекъснатите стачки, които засягат петролните депа, обществения транспорт и сметосъбирането, представлява най-сериозното предизвикателство пред авторитета на президента центрист след бунта на „жълтите жилетки“ преди четири години, напомня агенцията.

Профсъюзите обявиха още един национален ден на стачки и демонстрации в четвъртък.

Макрон каза, че това, което той нарече „екстремно насилие“, е неприемливо, но той уважава правото на мирни протести.

Не се предвиждат нито промени в правителството, нито предсрочни избори, а по-скоро опит за връщане на инициативата с мерки за по-добро включване на гражданите и синдикатите във вземането на решения, посочиха политически лидери от лагера на Макрон.

Докато опозицията призова Макрон да уволни своя премиер Елизабет Борн, която беше в челните редици на пенсионната реформа, Макрон я подкрепи в интервюто за двете френски телевизии, като каза, че я е натоварил със задачата да разшири допълнително мнозинството в подкрепа на законопроекта.

Лагерът на Макрон загуби мнозинството си в долната камара на парламента на изборите миналата година.

„Елизабет Борн има моето доверие да ръководи този правителствен екип и да изгради законодателна програма за по-малко закони, които са по-кратки и с по-ясни текстове“, както и „да продължи да разширява това мнозинство, доколкото може“, посочи в интервюто френският президент.

Проучванията показват, че голямо мнозинство от французите са против пенсионното законодателство, както и решението на правителството да прокара законопроекта без гласуването му в парламента.

Макрон обаче заяви, че остава на твърда позици.

„Измежду краткосрочните проучвания и общия интерес на страната, аз избирам общия интерес. Няма да толерираме никакво лошо поведение“, каза той и добави: „Нямаме право на застой или неподвижност“, каза френският президент.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html