събота, 20 април 2024 г.

Бразилия е готова да арестува Путин, ако той стъпи на нейна територия

Партньорът на Русия във формата БРИКС – Бразилия, ще изпълни задълженията си, произтичащи от Римския статут и издадената от Международен съд в Хага заповед и е готова да арестува президента на Русия Владимир Путин. Официална позиция Бразилия по случая още няма, но тази гледна точка изказа в медийно изявление външният министър на страната Мауро Виейра.

Така Бразилия стана втората страна от БРИКС след Република Южна Африка, която обяви, че ще изпълни заповедта от Хага.

Виейра коментира, че Бразилия е подписала Римския статут и е член на МНС, така че ако Путин посети територията на държавата, веднага ще го очакват „усложнения“. Той добави още, че „желязната завеса“ за лидера на Руската федерация се спуска.

Дипломатът каза още, че въпросът със заповедта за ареста на Путин „трябва да се разглежда в контекста на установената практика“, с която Бразилия би искала да се запознае по-подробно.

Декларацията на Виейра идва дни преди посещението на президента Луиз Инасиу Лула да Силва в Китай. Приоритетна тема при визитата в Пекин ще бъде инициативата на Бразилия да посредничи в преговорите за прекратяване на войната в Украйна.

Една от първите страни, които изразиха готовност да следват „волята“ на МНС по отношение на Путин, беше Германия. Канцлерът на Германия Олаф Шолц лично отбеляза, че руският лидер няма да може да „скочи“ над закона и да избегне арест, ако дойде в Германия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html