петък, 19 април 2024 г.

Румен Радев: Корупцията е заплаха за нашите граждани

„Корупцията освен, че подкопава националната сигурност, е и заплаха за нашите граждани. Само заедно може ефективно да се борим с нея“. Това каза президентът Румен Радев при откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда в София.

Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта, каза още държавният глава. И допълни, че политическата криза у нас все още не е намерила решение, а това оказва негативно влияние върху осъществяването на реформите.

„Агресията на Русия срещу Украйна показа необходимостта от силата на правото в глобален план. Войната показа, че рисковете пред демократичното управление и националната сигурност са свързани“, каза още Румен Радев.

България прие важната и отговорна роля да води работна група, която да постави под въпрос и да намерим решения на темата за противодействие на корупцията, като фактор, засягащ националната сигурност, суверенитета на всяка една от нациите и стабилността на региона. Това каза на същия форум служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.

Министър Зарков посочи, че България е поканила страни от региона, разбирайки, че корупция има навсякъде и нито една демокрация не е имунизирана от нея, но тя има различни причини и проявления в различните региони.

По думите му конференцията е кулминация на усилията на българското правителство да изпълни със съдържание Годината на действие.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html