петък, 26 април 2024 г.

Преклонената главица с вечно празния джоб

 

Снимка: БГНЕС

Васил Нанчев

Винаги ми е обидно, когато се сетя за поговорката ни за преклонената главица, дето сабя не я сече. На всичкото отгоре тя не отговаря и на истината.

Обичаме да се оправдаваме как въпросната мъдрост е наследство от петвековното робство. От тогава обаче са минали доста поколения. Колко още време ще ни е нужно, за да се сетим, че никой няма наготово да ни реши проблемите в държавата, завладяна от мафията и докарана само за дузина години до дъното на ЕС? Трябва ли отново да чакаме някой да ни спретне поредната Виденова зима и тогава да тръгнем да се вдигнем масово срещу злото?

Сега инфлацията скоростно увеличава бедните у нас, но никой не се хваща да протестира или да бойкотира големите вериги и да изисква от властта ефективни мерки. Всеки гледа да се спасява поединично. Едни бягат на гурбет в нормалните и по-богати държави, втори се превръщат във вечни длъжници, трети започват да ровят по кофите и да просят. Докога? В развитите държави, за чийто стандарт мечтаем, обикновените хора са се научили да защитават правата си. Винаги излизат на улицата, когато властта се опитва да им ореже социалните придобивки. Няма ослушване и робуване на разни поговорки.

Съседна Гърция също векове е била под робство. Там обаче винаги скачат да си защитават интересите и за това сега ние ходим там да мием чинии и да гледаме стари хора, а не те в България. Нищо, че един бивш премиер, дето се прави на голям разбирач по всичко, беше обявил южната ни съседка за фалирала държава. Да им имаме фалита! Задружни са гърците. Наскоро там обявиха седмичен бойкот на покупката на млечни продукти, протестирайки срещу скъпотията. Румънците, които преживяха дивата диктатура на Чаушеску, също са борбени. Преди години техен премиер най-нагло предложи рушветите до 50 000 евро да не бъдат незаконни. Хората веднага изпълниха улиците на големите градове и протестираха срещу това безочие. Да не забравяме, че там имаха и Лаура Кьовеши, която вкара много корумпирани висши политици в затвора.

У нас сега „борим“ инфлацията с пазаруване на промоция. Дали скоро ще отвикнем да се правим на бабаити само пред телевизора вкъщи и най-после да започнем да проявяваме по-висока гражданска активност. Трябва ли вечно да ни мързи да гласуваме на изборите и после да се чудим, че други са решили вместо нас уредбата на държавата и затова си оставаме на дъното на ЕС?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html