петък, 29 март 2024 г.

Започна обучението на екипите за медицинските хеликоптери

Вече имаме споразумение с италианската фирма „Леонардо“ и първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздуха ще получим на 15 декември, обяви пред БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Споразумението с италианската фирма е за общо шест хеликоптера, които ще се получават поетапно следващите години, уточни министърът на здравеопазването. Тази седмица обявяваме обществена поръчка за лизинг на два хеликоптера, които ще дойдат от Италия с екипажи и техници към тях, за да може да стартираме тази въздушна спешна помощ още през летните месеци, каза Асен Меджидиев.

Той обясни, че се работи вече и с държавния авиационен оператор и ще се ползват и пистите на Военновъздушните сили (ВВС). Помощта на ВВС е важна за подготовката и изграждането на хангари, отбеляза Асен Меджидиев. „Изграждането на площадки към болниците е малко по-дълъг процес, стартирали сме го и него, определени са лечебните заведения, където ще има площадки, както и оперативните бази, където ще се изградят хангари, определен е и Националният координационен център в София“, каза служебният министър на здравеопазването.

Той съобщи, че от днес вече се обявени и местата за лекарите и екипите, които ще се обучават във Военномедицинска академия (ВМА), като първоначално ще се обучават анестезиолози реаниматори.

„Започва обучението на медицинските екипи, паралелно с това започва и обучението на пилоти и техници за тези хеликоптери“, каза Асен Меджидиев. Задължително те ще минават първо през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види физическото им състояние и дали са годни за летене, обясни министърът на здравеопазването.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html