Начало СВЕТЪТ Жозеп Борел очаква бюджетът за военна помощ за Украйна да се увеличи

Жозеп Борел очаква бюджетът за военна помощ за Украйна да се увеличи

Жозеп Борел

Сигурен съм, че бюджетът за предоставяне на военна помощ за Украйна от държавите в ЕС ще се наложи да бъде отново увеличен, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той отбеляза, че досега Киев е получил от държавите в ЕС военно оборудване за 3,6 милиарда евро. Борел добави, че ЕС ще подготви 30 хиляди украински бойци до края на годината и предстои да разшири военното производство.

Върховният представител посочи, че се подготвя европейска цивилна мисия в Молдова. По неговите думи се предвижда мисията да помага на местните власти в борбата с хибридните заплахи.

ЕС трябва да бъде сдържан, гъвкав и прагматичен със своите партньори, заяви Борел. Той допълни, че е необходимо да се възприема подход, съобразен с региона.

По неговите думи ЕС, САЩ, Япония и Южна Корея трябва да споделят и сравняват разузнавателни данни, както и да съгласуват санкциите срещу извършителите на кибератаки. Това ще бъде все по-необходимо, защото подобни атаки зачестяват, поясни Борел. Той даде пример с руска кибератака по доставчик на спътникови услуги в навечерието на войната в Украйна, довела до широки последици и съвместен отговор на страните от Г-7.

Изправени сме пред огромни и нарастващи заплахи, обобщи Борел. Той говори при откриването на международна среща, посветена на сигурността, чийто домакин е Европейският парламент в Брюксел и в която участват министри на отбраната от ЕС и над 50 партньорски държави.