петък, 19 април 2024 г.

Чудо или не: Кръстовете на Киево-Печорската лавра почерняха

От години се води битка за контрол над най-големия манастирски комплекс в Украйна Киево-Печорската лавра. В хода на войната, съвсем естествено битката за светинята стана ожесточена. Украинските власти възнамеряват да отнемат от духовенството на Украинската православна църква главната светиня – Киево-Печорската лавра. там и в редица манастири властите наредиха да бъдат извършвани претърсвания. А монасите от Украинската православна църква трябва да напуснат сградите на лаврата до 29 март.

Когато политиката се бърка в религията: Разследват украинската църква за връзки…

От 13 март, в социалните мрежи се появи информация, че кръстовете на кубетата на Успенския събор на Киево-Печерската лавра са почернели. Преди митрополит Епифаний да служи в катедралата, те са били златни, блестящи, а след  богослужението, което ПЦУ извърши там за първи път, кръстовете вече не били златни, а черни и това е знамение, знак, личба, „страшно явление“.

Няма да навлизаме в подробности, дали това е знамение или не, но едно е факт – монасите от каноничната църква са изправени пред огромно изпитание.

Папа Франциск моли Зеленски да не гони монасите от Киево-Печорската лавра

Снимка: БНР

Днес митрополит Онуфрий от каноничната Украинска православна църква и членове на Светия синод пристигнаха в кабинета на президента, за да предадат позицията си за Киево-Печорската лавра.

представителите на синода са написали обръщение до президента Владимир Зеленски, но неговият кабинет отказа да приеме делегацията на УПЦ и каза, че ще приеме писмено обжалване.  

Киев призова Украинската православна църква да признае Путин за сатана

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов увери, че в случай на отказ да напуснат територията на Киево-Печерската лавра няма да бъде използвана сила срещу свещеници и монаси. 

„Но определено ще си върнем това, което ни принадлежи, като вземем предвид нормативните правни актове, които са на наша територия “, добави той. 

Монасите от своя страна заявиха, че няма да напуснат манастира.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html