събота, 20 април 2024 г.

ЦИК обясни как ще се снима преброяването на бюлетините

Снимка: БГНЕС

ЦИК обясни как ще се снима преброяването на бюлетините. Съгласно указания на комисията бюлетината трябва да се показва на камерата така, че да се вижда изборът на гласоподавателя, а член на секционната избирателна комисия да го обяви на висок глас. За целта държавата купи над 12 000 устройства, които бяха предадени на „Информационно обслужване“.

От Обществения съвет обаче предупредиха, че на практика това няма как да стане и хората ще могат да видят какъв е редът в секцията, а не конкретния вот, отбелязан на всяка бюлетина. Според администрацията процесът по преброяване ще се удължи заради заснемането и заради броенето отделно на хартиените и машинните бюлетини.

„Най-важното, което ние си изяснихме е, че работата на СИК е да брои и не може да се разчита на видеонаблюдението да е един вид паралелно преброяване на гласовете. Тези устройства, а може би и които и да е други устройства, не са предвидени за показване на бюлетините на тях, а най-вече да може да се осъществи контрол на самите комисии как те отчитат бюлетините“, заяви Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

„Ако в една секция има 900 избиратели, при 40% избирателна активност, това означава 400 бюлетини. Ако трябва по 5 секунди всяка бюлетина да се показва на камерата, това по груби сметки прави само по 30 – 40 минути трябва да се обърне внимание на видеозаснемането. Отделно протоколът трябва да се попълва под видеонаблюдение, така че час-час и половина, може и повече“, каза Калоян Сухорков, председател на РИК-Пловдив.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html