събота, 20 април 2024 г.

Управляващата партия в Казахстан спечели почти 54% от гласовете на парламентарните избори

Снимка: БГНЕС

Партия „Аманат“ спечели 53,9 процента от гласовете на предсрочните парламентарни избори, предаде Ройтерс, като се позова на оповестени днес официални данни.

Изходът от вчерашните избори позволява на президента Касъм-Жомарт Токаев да реформира богатата на петрол страна в съответствие със своите цели за социална справедливост. В изборите не участваха опозиционни партии, но западните критики бяха по-слабо изразени от обикновено. Гласуването се проведе в момент, когато Европа и САЩ се опитват да укрепят връзките си със съседите на Русия, разтревожени от войнствеността на Москва, отбелязва агенцията.

Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заявиха, че направените преди изборите реформи са взели предвид някои от нейните предишни препоръки, но са необходими още промени.

Въпреки че формално бяха облекчени изискванията за регистрацията на партиите, никакви опозиционни формации не можаха да се регистрират преди изборите. Поне една опозиционна група обвини правителството, че умишлено ù е отказало регистрация.

Изборите завършват преустройството в политическия елит на Казахстан, започнало след като Токаев изтласка в периферията някогашния си покровител и бивш президент Нурсултан Назарбаев в началото на 2021 г. при съпроводени от насилие протести. Токаев обеща да осигури по-справедливо разпределение на богатството в обширната, но слабо населена страна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html