четвъртък, 25 април 2024 г.

Русия започна наказателно производство срещу прокурора, наредил ареста на Путин

Следственият комитет на Русия започна наказателно производство срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд, които миналата седмица издадоха „заповед за арест“ на руския лидер Владимир Путин.

„Следственият комитет на Русия започна наказателно производство срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан, съдиите от Международния наказателен съд Томоко Акане, Росарио Салвадор Айтало и Серхио Херардо Угалде Годинес“, се казва в изявление.

Следственият комитет заяви, че наказателното преследване на президента на Русия и Мария Лавов-Белова е незаконно, тъй като няма основание за наказателна отговорност.

Предварителният състав на Международния наказателен съд в Хага, чиято юрисдикция Русия не признава, по-рано издаде „заповеди за арест“ на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лавов-Белова, според изявление, публикувано на уебсайта на организацията. В изявление на съда се казва, че Путин е „предполагаемо отговорен за военното престъпление на незаконно депортиране на население (деца) и незаконно презаселване на населението от окупираните територии на Украйна в Руската федерация“.

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън нарече решението на МНС „оправдано“. В същото време той подчерта, че САЩ не признават юрисдикцията на този съд, но че в случая с руското ръководство аргументацията на съда е „доста солидна“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html