четвъртък, 28 март 2024 г.

Проф. Кантарджиев за бума от скарлатина: Намерете читав лекар

Проф. Тодор Кантарджиев коментира бума на заразени със скарлатина у нас, като разясни опасностите при болестта. Най-важното, според него е да бъде намерен „читав“ лекар, който да проследи болестта и последвалото изчистване на организма от стрептококите, защото те могат да доведат до редица увреждания.

„Донякъде се връщаме на пред пандемичните нива. Малко е по-високо от средното за последните години. Но в нашата страна повече от 120 години се води колко са болни от скарлатини. Обикновено са 2-3 хиляди на година. През 1923 г. има един бум – 15 500. През 1952 – 23 000, 1956 – 25 000, а най-големият рекорд е през 1972 – 28 500. Сега до момента са над 3600“, заяви той в Нова телевизия.

„Като ги сравним с периода, когато имаше маски и изолация, са много случаите. Но си има причина защо са сега много.

Спешна помощ за детското здравеопазване

Примерно, през 1972 г. този рекорд, според мен, се дължи на един факт – лекари, които тогава са работили и вече ги няма, но сегашните лекари са със спомени, че беше излязъл един антибиотик по лиценз, и ни лекуваха гърлото с него. А това е абсолютно резистентен е микроба причинител на ангината. Затова не се учудвам за тогавашните цифри. Сега обясненията са няколко. Първото е занемарена антибиотична политика, не се лекува с най-правилните антибиотици. Скарлатина се лекува с пеницилини. Второ, занемарени познания на лекарите за това заболяване, защото чух странни неща.

Скарлатината си е шарка, а всичко друго са стрептококови инфекции, които могат да бъдат ужасяващи. През 90-те години като млад национален консултант ме прати министъра да обследвам едни случаи в голяма столична болница, където бяха почнали да мрат жените от стрептококова инфекция при операции. Вътреболнична инфекция. И там грешката бе, че се изписваха скъпи антибиотици, а не действащите антибиотици за скарлатината“, каза той.

„Бях обърнал внимание още преди три години, че с мерките, които са за коронавируса, ще ограничим много варицелата при децата. И сега имаме един бум на варицела. Просто трябваше да имаме една програма – майките, които искат да си ваксинират безплатно децата. Засега ваксината е препоръчителна. Не е фантастично скъпа, може да си я позволи средното българско семейство. Най-важното за скарлатината е, контролът на детските заведения и това, което е написано да се спазва

Има осигурени количества пеницилини. Варицелата не е опасна за децата, а е опасна за непреболедувалите родители. Има си лекарство срещу варицела за възрастните“, коментира още Кантарджиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html