петък, 29 март 2024 г.

Медсестрите работили извънредно между 50 и 250 часа на месец

Мая Илиева
Снимка: БГНЕС

При разрешени за цяла година 150 часа извънреден труд, медицинските сестри в някои болници у нас работят над нормата между 50 и 250 часа на месец. Това е най-драстичното нарушение, на което са се натъкнали от Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС). За това съобщи в ефира на БНР председателят му Мая Илиева. Били са проверени многопрофилни болници в Бургас, Варна, Добрич, Враца и психиатричната в с. Карвуна.

Някои от проверките са проведени с представители на Инспекцията по труда и са инициирани след сигнали за неспазване на трудовото законодателство. На места е отказан лесен достъп, във Варна се е стигнало до искане на съдействие от полицията. „Оказва се, че някои от колегите направо живеят в болниците. След 36 часа работа вече не си адекватен и може да лесно да допуснеш грешка. А основната причина се знае от години – липсата на достатъчно медицински сестри и други специалисти. Няма с какво да задържим младите, които сега завършват образованието си“, коментира Илиева. Според нея за решаване на тези проблеми трябва да се вземат политически решения.

Аnteni.info припомня, че освен с най-ниската минимална работна заплата в ЕС, България е известна и с мизерното си заплащане на средния и нисшия медицински персонал. Точно преди 3 години, през март 2020 г. две медицински сестри в знак на протест се качиха на прозорците на сградата на парламента в бившия партиен дом. Бяха изкарани със сила, а видни представители на управляващата тогава партия ГЕРБ, ги обявиха за луди, че дръзнали да протестират в защита на правата си на достоен труд.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html