четвъртък, 18 април 2024 г.

Димитър Стоянов: Няма да предоставяме допълнителна военна помощ за Украйна

Снимка: ЕС

Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви пред български журналисти в Брюксел, че България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ за Украйна. Стоянов участва в съвместно заседание на своите европейски колеги.

Днес беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди, уточни Стоянов. По неговите думи България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Стоянов уточни, че в държавните заводи „Терем“ не се произвеждат боеприпаси от посочения калибър. Доколкото ми е известно, подобни способности имат ВМЗ, „Емко“ и „Трансмобил“ – това са български компании, частни и държавни, добави той.

Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено. Ние сме под норматива за запасите, така че няма как допълнително да бъде предоставена военна помощ, поясни министърът. Стоянов заяви, че принципно общите обществени поръчки в отбраната са предпочитани и отбеляза, че нашата страна се е включила в съвместна поръчка за противоракетни комплекси.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html