петък, 29 март 2024 г.

Асен Василев: За да живеем нормален европейски живот, заплатите трябва да станат европейски

Асен Василев, кадър БНТ

Пред журналисти в Казанлък Асен Василев от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ заяви, че за да живеем нормален европейски живот, заплатите навсякъде трябва да се качат. „Не само в няколко фирми“, подчерта той.

„За да се случи това, държавата има отговорността да произведе кадри, които са добри. Второто е да подпомогне фирмите през всички евросредства. Между 10 и 15 милиарда евро на година има в различните европейски програми, които стигат до страната. Ако те стигнат до фирмите, за да си купят нови машини, да организират производствените си процеси, да развият пазарите си, тогава те ще могат да имат по-голяма производителност. Ако евросредствата не стигат до 50-100 фирми, а стигат навсякъде ще можем да защитим по-високите заплати през по-висока производителност“, добави той.

Василев погледна с оптимизъм и усмивка към факта, че страната ни вече оглавява не само негативни класации. „В последната година българската година направи рекорден износ. Първи в ЕС сме по ръст на износа, втори – по ръст на индустриалното производство. Първи в ЕС сме по ръст на заплатите. Българските фирми за първи път получиха газ и електроенергия на цени, по-ниски от европейските борси, и бяха оставени да работят спокойно. Пътят към нормален европейски живот минава през нормално европейско заплащане“, категоричен е той.

Кандидатът за депутат подчерта, че средната заплата трябва да расте, за да не бягат младите към големия град или чужбина. „Начинът да произвеждаш много е да имаш добри машини в приятна среда, в която искаш да работиш. Не можем да очакваме някой да е мотивиран да работи, ако работи с остаряла техника или е участник в неприятен работен процес. Това е отговорност и на работодателите, и на хората. Ако искаме да получаваме германски заплати, трябва да работим като германци. Младите не са „леко капризни“, а са прави да искат условия на труд и машини. Но когато получат това, не могат да искат на всеки 15 минути почивка за кафе и за цигара“, посочи още той.

Според Василев, Казанлък е жив град, в който живеят млади хора, а индустрията работи. Но има и какво да се надгради така, че ситуацията да стане още по-приветлива за хората. Като проблем той открои недостига на работна ръка „Фирмите работят страшно много, има нужда до града да се стига по-лесно, така че тук да могат да работят и хора от региона. В Казанлък училищата се развиват добре, имат професионални гимназии, които също работят добре. Не чухме оплаквания за болницата, което за мен бе приятна изненада. Нормален европейски град. Ако на града се осигури малко по-добра свързаност, ще бъде привлекателно място за още повече хора. Ако се подобри свързаността със Стара Загора, ако се пусне наземно метро, за да може да се пътува до областния център, това ще позволи на най-младите хора, включително да ходят на дискотека. Да искат да живеят тук на по-спокойно, а да се ползват от удобствата на големия град“, добави кандидатът за народен представител.

Той гарантира, че държавата няма да фалира.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html