събота, 20 април 2024 г.

Правят регистър на лицата удостоверяващи машините за гласуване

Снимка: БГНЕС

Правят регистър на лицата удостоверяващи годността на машините за гласуване. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за създаването му, цитирано от БНР.

В него ще бъдат включени лицата, които ще участват в процеса по удостоверяване на машините за гласуване за изборите на втори април. Заявленията за участие в тази процедура се приемат до 21 март. В удостоверяването могат да участват по двама представители на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети, на български неправителствени организации, регистрирали наблюдатели, и на Българската академия на науките (БАН).

Получилите регистрация имат право да присъстват на отделните етапи в процеса, както и на достъп до машините за гласуване, функционални тестове и до всички скриптове на изходния код. Удостоверяването се извършва от Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация. Трите институции изготвят и публичен доклад, който предоставят и на ЦИК.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html